Normaalin puhtaanapidon lisäksi kerrostalon huoneistot eivät vaadi kovin paljon jatkuvaa huoltoa. Tärkeimpiä seikkoja ovat palovaroittimien toiminnan varmistaminen, lämpöpattereiden ja ilmanvaihdon säätö sekä märkätilojen hoito. Pattereissa on termostaattiventtiilit, joista huoneen lämpötilaa voi säätää. 

PALOVAROITTIMET

Asukkaat vastaavat itse asuntojensa palovaroittimista ja niiden toiminnasta. Yleisten tilojen palovaroittimet ovat taloyhtiön vastuulla. Asunnossa on oltava jokaista alkavaa 60m2 kohden toimiva palovaroitin. Taloyhtiömme yksiöissä ja kaksioissa on siis oltava vähintään yksi palovaroitin. Petsamonkadun puoleisissa isoissa asunnoissa on oltava vähintään kaksi palovaroitinta ja Ilvespuiston puoleissa asunnoissa vähintään kolme palovaroitinta. Palovaroittimien toiminta on testattava säännöllisesti.

ILMANVAIHTO

Talossa on koneellinen poistoilmanvaihto. Keittiössä, wc:ssä ja pesuhuoneessa on poistoilmaventtiili. Ne on hyvä puhdistaa säännöllisesti, ainakin pari kertaa vuodessa, jotta ilma vaihtuu tehokkaasti. Ainakin olohuoneen ikkunan puitteessa on korvausilmaventtiili. Sen tulee olla auki myös talviaikana, jotta ilmanvaihto toimii kunnolla ja sisäilma pysyy terveellisenä.

Keittiön liesituulettimessa oleva rasvasuodatin on hyvä puhdistaa tarpeen mukaan. Ruokaa valmistettaessa suodattimeen kertyy rasvaa, joka voi ylikuumentuessaan syttyä palamaan.

VESI JA VIEMÄRI

Pesu- ja märkätilojen lattiassa olevat lattiakaivot on hyvä puhdistaa noin kaksi kertaa vuodessa. Lattiakaivoon kertyy hiuksia ja muuta irtoavaa ainetta, joka voi tukkia viemärin. Pesualtaiden alla olevat hajulukot on myös syytä puhdistaa muutaman kerran vuodessa.

Märkätilojen silikonisaumoja sekä muovimattojen/-tapettien kuntoa on hyvä seurata ja uusia tarvittaessa.

Vuotavasta vesihanasta tai wc-pytystä on tehtävä heti vikailmoitus. Vesilasku kohoaa yllävän paljon vuodon vuoksi.

PARVEKKEET

Parvekelattioiden vesieristyksenä on lattian pinnassa oleva Conclad-pinnoite. Sen vaurioituminen voi päästää veden rakenteeseen. Siksi pintaa on suojattava naarmuttumiselta ja kemikaaleilta. Pinta suositellaan puhdistettavaksi säännöllisesti terävistä materiaaleista, kuten esim. sorasta ja kivistä, puhdistus tehdään vedellä ja saippualla. Kloorin ja ammoniakin käyttöä puhdistusaineena tulee välttää. Kalusteiden jaloissa on hyvä olla muovisuojat.

Puiset parvekekaiteet tarvitsevat öljyä vuosittain, pyrimme järjestämään öljyämisen yhtiön toimesta.

SÄHKÖ

Viallinen tai väärin kytketty sähkölaite on pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen. Vioista on tehtävä vikailmoitus. Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Lampun ja sulakkeen vaihdot voi asukas tehdä itse. Myös jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa esimerkiksi tapetoinnin ajaksi, tällöin tulee muistaa poistaa sulake. Asukas voi myös asentaa valaisimen ns. sokeripalaan ja vaihtaa sokerinpalan tilalle valaisinpistokkeen, tällöinkin on varmistettava jännitteettömyys esimerkiksi poistamalla sulake. Asunnon sulakkeet ovat pääsääntöisesti kerrostasanteella olevassa sähkökaapissa.