Blogi

24. touko, 2021

Tekemistä vailla valmis! Näin voi sanoa hyvällä syyllä, sillä isot päätökset on nyt tehty erikoisessa yhtiökokouksessa: osallistujia oli sekä kirjeitse että etäyhteydellä. Menettely toimi hyvin, osakkaista 70 % osallistui ja teki yksimielisiä päätöksiä. Asiaa varmasti auttoi se, että osakkaiden ei tarvitse merkittävästi kaivaa kuvetta remonttien rahoittamiseksi. Siitä pitää huolen lämmityslaskun pieneneminen.

Viilennyskonvektoreiden asentaminen asuntoihin jää kuitenkin osakkaille, yhtiö kun tuo putkiston vain eteisen seinään asti. Useimmat päätynevät viilennyksen hankkimaan, kohtuuhintaan saa ison parannuksen asumisen mukavuuteen, jopa terveellisyyteen. 

Heinä-elokuussa alkava ja ensi vuodelle venyvä remontti vaatii vielä kärsivällisyyttä ja eteen tulevien asioiden/ongelmien ratkomista. Hyvin suunniteltu on vasta puoliksi tehty. Toivotaan että lopussa kiitos seisoo!

 

30. huhti, 2021

Aikamoinen vehje on tämä lämpökaivon pora. Päivässä syntyi 330 m syvä reikä halkaisijaltaan 115 mm. Pelkäsimme meteliä, mutta eipä sitä paljon kuulunut sisälle onneksi. Kuva Heikki Laitinen asunnon parvekkeelta

27. maalis, 2021

Pitkään valmisteltu lämmityksemme uudistaminen on viimein toteutumassa oikeasti. Porauskoneet tulevat todennäköisesti jo vapun alusviikolla pihaan poraamaan 9 reikää aina 300 metrin syvyyteen. Pumppaamme sieltä taloomme ensi talven lämmöt.

Lisäksi alamme ottaa talteen aimmin naakoille mennyttä poistoilman lämpöä. Tovottavasti naakat silti jatkavat lentonäytöksiään Kalevan kirkon ympäristössä. 

Ilmasto iloitsee, sillä energian kulutuksemme putoaa kolmannekseen entisestä. Muutoksella on tietysti hintansa. Hinta ei onneksi näy kukkarossamme, sillä maksamme investoinnin lämmityksen säästöillä. Myös hallituksen säätämä uusi taloyhtiöiden energiatuki auttaa meitä merkittävästi, kiitos siitä. 

Maalämpökaivot antavat kesäisin myös viileää. Sen tuominen asuntoihin vaatii oman tekniikkansa, erilliset viilennyspuhaltimet asuntoihin. Niiden asentamisen aika tulee sähköremontin yhteydessä. Voi valitettavasti olla, että vielä ensi kesän helteisiin ne eivät ehdi.   

2. joulu, 2020

Eipä sallinut epidemia yhtiökokouksen pitoa tänä syksynä. Remonttien suunnittelua on kuitenkin jatkettu, ja ensi vuoden alkupuolella on mahdollista tehdä päätöksiä sekä energiansäästöstä, että sähköjen uusimisesta.

Sähköremontin suunnitelmaa vielä hiotaan joulukuun aikana. Toimitamme tietoa sitten myös asukkaille ja osakkaille. Tammikuussa voinemme pyytää sähköurakan tarjouksia. Niiden pohjalta yhtiökokous pystyy päättämään sekä toteutuksesta että rahoituksesta.

Energiaremonttia on valmisteltu kaksi vuotta. Viimein se on saatu päätöskypsäksi. Ratkaisu on radikaali ja hintava, mutta yhtiövastikkeita ei sen vuoksi koroteta. Päinvastoin, osa sähköremontistakin voidaan rahoittaa lämmityskulujen säästöillä. Tästäkin tiedotamme asukkaille ja osakkaille lähiaikoina yksityiskohtaisesti, jotta asialla on aikaa muhia mielissä ennen yhtiökokousta.

Energiaremontin suunnitelma koostuu neljästä palasta: 1) poistoilman lämpöä otetaan talteen ja siirretään patteriveteen ja lämpimään käyttöveteen, 2) kaukolämmöstä luovutaan ja tontille porataan yhdeksän maalämpökaivoa lämmittämään patterivettä ja käyttövettä, 3) kesäaikaan poratuista kaivoista otetaan viilennystä huoneistoihin, 4) liikesiiven katolle asennetaan aurinkosähkövoimala tekemään sähköä talon tarpeisiin.

Asukkaat näkevät energiaremontin vain huoneistojen eteisen kattoon asennettavista viilennysyksiköistä, joita hienosti konvektoreiksi kutsutaan. Asukas voi helteellä säätää niistä töhöttävää viileää ilmaa itselleen sopivaksi. Tuuletusparvekkeille asennettavista ilmälämpöpumpuista luovuttiin lupaongelmien ja parvekkeen käyttöhaittojen vuoksi.

Toivottavasti saamme päätettyä näistä remonteista niin, että ensi kesänä kotona ei tarvitse hikoilla. Ja että ensi talvena lämmityksemme kuormittaa ilmastoa ja lompakkoamme ratkaisevasti vähemmän kuin nyt.

Heikki Laitinen

8. touko, 2020

Talon yhtiökokous pidettiin tänä keväänä postitse. Läsnä olivat 17 huoneiston osakkaat, vaikka paikalla takkahuoneessa oli vain allekirjoittanut. Enpä ole aiemmin ollut yhtä nopeassa ja yhtä tylsässä kokouksessa. 

Kokouksen pitäminen ajallaan oli tärkeää, koska halusimme tärkeiden remonttisuunnitelmien etenevän. Nyt saimme valtuudet jatkaa sähköremontin ja energiaremontin valmistelua. Remonttien toteuttaminen ensi talven ja ensi vuoden aikana osunee hyvään ajankohtaan. Rakennusala kaipaa töitä ja hinnat eivät liene huipussaan. 

Remonteista on tarkoitus päättää syksyllä ylimääräisessä kokouksessa. Se on syytä pitää tarvittavine tiedotus/keskustelutilaisuuksineen oikeana yhteisenä kokoontumisena. Uskon, että epidemiatilanne sen sallii, vaikka eihän se taida olla uskon asia.