9. maalis, 2017

Elämää kerrostalossa

Kerrostaloelämä on minulle jokseenkin uutta, viimeksi koin sitä 1970-80 luvuilla Tampereen opiskelijataloissa. Siitä en tietysti paljoa muista. Mukavaa tämä on, ei tarvitse huolehtia lumitöistä, ruohon leikkuusta eikä sadon korjuusta.

Elämän äänet kuuluvat asiaan kun 50-luvun talossa asuu. Meidän kerroksessa on hyvinkin rauhallista. Valituksiakin tulee joistakin kerroksista ja hallituksessa mietimme miten menetellä, että kohtuullinen rauha mutta myös elämisen vapaus säilyvät kaikilla.

Yksi keino on varhainen puuttuminen, se että estetään ongelman pitkittyminen ja kärjistyminen. Laki tuntee hallituksen puuttumiskeinoina vain varoituksen ensin, ja jos se ei auta vuokralaisen irtisanomisen tai osakkaan huoneiston määräaikaisen haltuunoton. Rankkoja menettelyjä, joihin ei kannata ihan ensimmäisenä mennä.

Laki ei estä kehittämästä varhaisen puuttumisen menettelytapoja. Esimerkiksi kohtelias suullinen tai kirjallinen huomautus on helpompi antaa ja toivottavasti johtaa tilanteen korjaantumiseen.

Heikki Laitinen