21. maalis, 2017

Historiaa ja tarinoita

Talo täytti viime vuonna 60 vuotta. Juhlien järjestäminen jäi hallituksen arkisen aherruksen jalkoihin. Mokaksihan sitä voi sanoa. Asiaa paikataksemme olemme laatineet näille kotisivuille talon historiikkia. Oikeammin Yrjö Varpio on laatinut, pohjautuen jo kymmenen vuotta sitten laatimaansa historiikkiin ”Talo vahvassa keski-iässä”.

”Miljoonatorni” yhdessä muiden Kalevan tornien kanssa on merkittävä pala Tampereen kehitystä moderniksi kaupungiksi. Arkkitehtonisesti ja tekniikaltaan se edusti aikansa huippua. Jotkin tekniset ratkaisut ovat edelleen harvinaisia, esimerkiksi releohjattua ja turvajännitteisillä katkaisijoilla varustettua valaistusta en ole tavannut missään muussa asuintalossa.

Talossa on asunut ja vieraillut monia merkkihenkilöitä presidenteistä alkaen. Edelleen meillä asuu monia alkuperäisiä tai ainakin lähes alkuperäisiä talon asukkaita. Heillä on varmasti monia tarinoita talon eri vaiheilta. Olisi mukava saada niitä talteen ja julkaista näillä kotisivuilla. Ei kun kynät heilumaan!

Heikki Laitinen