30. huhti, 2017

Vuosi ilman isännöitsijää

Talollamme on ollut monta isännöitsijää, varhaisina vuosina itse tornit suunnitellut arkkitehti, ja viime vuosina ulkopuolinen palkkarenki.  Alkuvuosista en tiedä, mutta viime vuosina asiat eivät menneet hyvin. Isolle valtakunnalliselle isännöintiyhtiölle oma talous oli tärkeämpi kuin taloyhtiön etu.

Pieni esimerkki: Panttikirjojen hausta yhdestä, 200 metrin päässä isännöintitoimistosta olevasta pankista laskutettiin tunnin työ eli 72,90 € plus alv. Muutaman päivän päästä samojen panttikirjojen viennistä toiseen, 600 metrin päässä olevaan pankkiin toiset 72,90 € plus alv. Nämäkin laskut isännöitsijä maksoi talon pankkitililtä hallitukselle niitä edes vilauttamatta. Sopimuksen mukaan panttikirjoista huolehtiminen ja säilyttämisen järjestäminen kuului kiinteään kokonaispalkkioon, mutta nämä työt eivät siihen firman pomon mukaan kuuluneet. Epäselväksi jäi mitä sitten kuuluu.

Paljon kunnossapitoon kuuluvia pikkuasioita oli jäänyt hoitamatta ja talous oli ajautunut kassakriisiin. Samaan aikaan isännöintipalkkiot paisuivat kuin pullataikina. Yritysmaailmassa tällainen peli johtaa toimitusjohtajan potkuihin. Niin kävi meilläkin, kun osakkailla tuli mitta täyteen. Vuosi sitten hallitus otti asiat omiin käsiin ja pani kilpailutuksilla kulut kuriin. Talous on vuodessa tervehtynyt, ja taloa voi taas kehittää.

Heikki Laitinen