26. marras, 2018

Lämpöpumpulla viilennystä

Viime kesä oli herättävä. Kuukauden päivät asuntojen lämpötila oli 30 Celsiusastetta, eli sietämättömän lämmin. Ennusteiden mukaan pitkät hellejaksot ovat tulevina vuosina entistä yleisempiä, vaikka kasvihuoneemme päästöjä saataisiinkin rajoitettua.

Asumisen energiansäästössä on tähän asti pyritty tuottamaan lämpöä asuntoon mahdollisimman halvalla ja vähentämään harakoille menevää lämpöä. Samalla on korostettu että asumismukavuudesta ei saa tinkiä. Viime kesänä asumismukavuus oli kaukana. Onnellisia olivat ne, jotka pääsivät pakoon nauttimaan mökkimukavuudesta.

Lämpöpumppuala on tarjonnut aktiivisesti apuaan halvan lämmön tuottamiseksi. Lämpöpumput toimivat jääkaapin ja pakastimen tavoin, ottavat lämpöä yhdestä paikasta ja siirtävät toiseen. Sähkökäyttöisen kompressorin tekemän paine-eron avulla tuotettu lämpö on kaksi- kolme kertaa halvempaa kuin sähkövastuksella tuotettu.  

Kerrostalojen remonttiin myydään ilma-vesilämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Edelliset ottavat lämpöä talon poistoilmasta tai ulkoilmasta ja jälkimmäinen pohjavedestä. Molemmat siirtävät lämmön patteriverkoston veteen ja sitä kautta asuntoihin. Kumpikaan näistä ei sellaisenaan pysty asuntojen viilentämiseen. Sitä varten pitää erikseen rakentaa asuntoihin menevä putkisto ja viilennyspatterit. Tehdään siis kaksinkertainen lämmönsiirtojärjestelmä, kallista ja turhaa.

Halvempikin ratkaisu on olemassa. Itsellänikin on yli kymmenen vuoden kokemus ilmalämpöpumpuista omakotitalossa ja mökillä. Niissä ulkoilmasta otettua lämpöä ei siirretä patteriverkoston veteen, vaan suoraan asunnon sisäilmaan. Etuna on, että samalla laitteistolla temppu voidaan tehdä toisin päin: siirretäänkin helteellä lämpöä sisältä ulos. Ilmalämpöpumppuja valmistetaan paljon ja laadukkaita valmistajia on lukuisia. Siksi hinnat ovat kohtuulliset ja hankintahinta säästyy lämmityskustannuksissa melko lyhyessä ajassa. Edes kesäkaudella tarvittava viilennys ei käännä säästöjä kuluiksi.

Kerrostaloon ilmalämpöpumppuja kaupataan vain viilennykseen ja asuntokohtaisina. Jokaisen asunnon parvekkeelle pitäisi asentaa oma ulkoyksikkö. Hölmölän hommaa, sillä halvempi ja esteettisempi ratkaisu on olemassa. Yksi iso ulkoyksikkö pystyy toimittamaan lämpöä tai viileää useaan huoneistoon. Tekniset ratkaisut ovat olemassa, käyttöönotto vaatii uutta ajattelua. 

Heikki Laitinen