26. tammi, 2019

Asumisen kasvihuonepäästöt

Suomessa asuminen aiheuttaa noin 30 % kaikista kasvihuonepäästöistä, selvästi enemmän kuin esimerkiksi liikenne. Meillä valtaosa päästöistä syntyy huoneiden ja käyttöveden lämmityksestä. Käytämme siihen Tampereen Sähkön kaukolämpöä. Sähkölaitoksen hommana on huolehtia lämmöntuotannon päästöjen pienentämisestä.

Meidän hommana on katsoa, että lämpöä ei tuhlata. Kyllä sitä tuhlataan, mutta nyt vähemmän kuin ennen. Asuntojen vanhat ikkunat on vaihdettu lämpöikkunoihin jo vuosia sitten. Toissa vuonna vaihdettiin myös isot näyteikkunat. Puhallamme naakoille lämmintä ilmaa lähes puolta vähemmän kuin pari vuotta sitten. Autotallit, kellarit ja käytävät pidämme aiempaa viileämpinä.

Lämmön kulutuksemme ulkolämpötila vakioiden on pienentynyt kahdessa vuodessa 700 MWh:sta (megawattitunti) 612 MWh:iin. Kasvihuonepäästömme on siis vähentynyt 13 prosentilla. Samalla vuosittainen lämpölaskumme on pienentynyt kuudellatuhannella Eurolla. Parannuksiin on tänä aikana käytetty vajaat neljäkymmentätuhatta Euroa. Säästöinä se tulee takaisin kuudessa vuodessa.  Ilmastonmuutoksen hillintä ei ole hassumpaa hommaa.

Heikki Laitinen