2. joulu, 2020

Remonttisuunnitelmat

Eipä sallinut epidemia yhtiökokouksen pitoa tänä syksynä. Remonttien suunnittelua on kuitenkin jatkettu, ja ensi vuoden alkupuolella on mahdollista tehdä päätöksiä sekä energiansäästöstä, että sähköjen uusimisesta.

Sähköremontin suunnitelmaa vielä hiotaan joulukuun aikana. Toimitamme tietoa sitten myös asukkaille ja osakkaille. Tammikuussa voinemme pyytää sähköurakan tarjouksia. Niiden pohjalta yhtiökokous pystyy päättämään sekä toteutuksesta että rahoituksesta.

Energiaremonttia on valmisteltu kaksi vuotta. Viimein se on saatu päätöskypsäksi. Ratkaisu on radikaali ja hintava, mutta yhtiövastikkeita ei sen vuoksi koroteta. Päinvastoin, osa sähköremontistakin voidaan rahoittaa lämmityskulujen säästöillä. Tästäkin tiedotamme asukkaille ja osakkaille lähiaikoina yksityiskohtaisesti, jotta asialla on aikaa muhia mielissä ennen yhtiökokousta.

Energiaremontin suunnitelma koostuu neljästä palasta: 1) poistoilman lämpöä otetaan talteen ja siirretään patteriveteen ja lämpimään käyttöveteen, 2) kaukolämmöstä luovutaan ja tontille porataan yhdeksän maalämpökaivoa lämmittämään patterivettä ja käyttövettä, 3) kesäaikaan poratuista kaivoista otetaan viilennystä huoneistoihin, 4) liikesiiven katolle asennetaan aurinkosähkövoimala tekemään sähköä talon tarpeisiin.

Asukkaat näkevät energiaremontin vain huoneistojen eteisen kattoon asennettavista viilennysyksiköistä, joita hienosti konvektoreiksi kutsutaan. Asukas voi helteellä säätää niistä töhöttävää viileää ilmaa itselleen sopivaksi. Tuuletusparvekkeille asennettavista ilmälämpöpumpuista luovuttiin lupaongelmien ja parvekkeen käyttöhaittojen vuoksi.

Toivottavasti saamme päätettyä näistä remonteista niin, että ensi kesänä kotona ei tarvitse hikoilla. Ja että ensi talvena lämmityksemme kuormittaa ilmastoa ja lompakkoamme ratkaisevasti vähemmän kuin nyt.

Heikki Laitinen