26. maalis, 2022

Juuri oikeaan aikaan

Venäjä rahoittaa sotaretkeään ja raakaa siviilien teurastusta öljyn ja kaasun myynnillä. Euroopan maat pyristelevät sen vuoksi irti niiden käytöstä nopeammin kuin muuten oli tarkoitus. Se merkitsee myös ilmaston vaatiman vihreän siirtymän nopeuttamista.

Energiayhtiö ST1:n pääomistaja Mika Anttosen mielestä Suomen tulisi keskittyä kotimaisten hajautettujen energialähteiden käyttöönottoon. Lämmityksessä olisi tavoiteltava kaikenlaisen polttamisen vähentämistä hyödyntämällä maalämpöä ja lämpöpumppuja. Olen Anttosen kanssa täysin samaa mieltä.

Olemme Miljoonatornissa oman osuutemme jo tehneet, juuri oikeaan aikaan. Aloitimme viisi vuotta sitten helpoilla ja halvoilla keinoilla, lämpölaseilla näyteikkunoihin sekä ilmastoinnin ja lämmityksen säädöillä.

Kaksi vuotta sitten maan hallitus tuli apuun subventoimalla maalämpöön siirtymistä. Tartuimme heti mahdollisuuteen ja irrottauduimme viime kesänä polttamalla tehtävästä kaukolämmöstä. Yhdistelmä maalämpö, lämmön talteenotto ja lämpöpumput pudottivat ostoenergian määrän kolmasosaan entisestä. Se oli suuri askel monessa mielessä. Ilmasto kiittää, ja lompakko kiittää.

Biopolttoaineilla ja sähköautoilla voimme vähentää fossiilisen energian käyttöä liikenteessä. Varustimme juuri Miljoonatornin autotallit sähköautojen tehokkaalla latausmahdollisuudella. Ennen tulevaa kesää katollemme asennetaan aurinkovoimala, sekin on pieni askel oikeaan suuntaan.

Heikki Laitinen